Rouw en Verlies Een dierbare verliezen brengt vaak veel stress en emoties met zich mee. Hier is veel tijd voor nodig en voor iedereen is dit verschillend hoeveel tijd je nodig hebt om te rouwen. Jezelf aanpassen aan de veranderde situatie brengt veel discipline met zich mee, iedereen gaat verschillend met het verlies van een dierbare om. Soms wil je het gevoel met een ander delen maar het kan ook zijn dat je alles opkropt voor jezelf. Je rouwt en treurt op je eigen tempo en manier om het verlies te accepteren en er mee om te gaan.
Er zijn verschillende fasen waar je doorheen gaat om te rouwen
De eerste fase Is ongeloof en verdoofd reageren als je het nieuws hoort dat je dierbare is overleden.
De tweede fase Je denkt dat je dierbare nog leeft en elke moment thuis kan komen. Soms dek je de tafel nog in zodat je dierbare zo aan tafel kan schuiven. Dan komen de huilbuien, boosheid, stress soms komt het ook voor dat jezelf een schuldgevoel geeft.
De derde fase Je kan door wanhoop in een depressie komen. Soms kan je apatisch reageren en jezelf van de buitenwereld afschermen, dit kan tot een isolement leiden en is een zware periode voor jou van rouwen.
De vierde fase Je gaat het verlies aanvaarden ook al kost dit veel tijd. De herinneringn zijn niet alleen meer droevig maar ook blije herinneringen verwelkom je nu. Sociale contacten ga je weer langzaam oppakken maar je zal op bepaalde dagen zoals verjaardagen, vakantie of feestdagen weer aan het gemis van je dierbare denken.
Neem de stappen en tijd om op jouw manier door deze vier fasen heen te gaan niks is te snel of te langzaam
Kinderen Als kinderen nog jong zijn zien ze de dood als iets tijdelijks omdat in de sprookjes wereld iemand weer levend word. Kinderen raken soms erg verward en raken erg onzeker waardoor ze kunnen gaan bedplassen of ze worden (weer) bang in het donker. Erken hun gevoel altijd, het is hun gevoel!!! Als kinderen vragen aan je gaan stellen ga dan rustig met hun om tafel om dit bespreekbaar te maken hoe moeilijk dit ook voor jezelf kan zijn, ook kinderen hebben vragen. Vertel je kinderen waarvan jij denkt wat ze aan kunnen.
Het is moeilijk om in te schatten of je je kinderen mee neemt naar een begrafenis of crematie. Als jezelf denkt dat het niet goed is om je kinderen mee te nemen, neem dan op een liefdevolle manier afscheid samen met je kinderen door een tekening te maken of een eigen ceremonie te houden thuis of op een plek wat veel betekend voor jullie.
Ontken je gevoelens van verdriet niet en krop ze niet op! Praat erover het maakt niet uit hoelang het geleden is dat je dierbare is overleden. Onze consulenten staan graag voor jou klaar met een luisterend oor.
|